Optiker | Artiklar | Glasögon | Synen

Solglasögon herr – tips och trender före köpet

Solglasögon är mer än bara en snygg accessoar. De skyddar dina ögon från skadliga UV-strålar och kan hjälpa dig att se bättre i starkt ljus. Om du är en man som letar efter det perfekta paret solglasögon, är det några saker du bör tänka på före köpet. Inte bara bör de vara bekväma och passa din ansiktsform, utan de bör också reflektera din personliga stil och de senaste trenderna. Här är några tips och trender att tänka på när du letar efter ditt nästa par solglasögon.

Välj rätt form för ditt ansikte

Innan du dyker in i de senaste trenderna är det viktigt att hitta den form som passar bäst för ditt ansikte. Om du har ett rundare ansikte kan solglasögon med fyrkantiga eller rektangulära bågar ge ditt ansikte mer definition. Har du ett kantigare ansikte kan rundare bågar mjuka upp dina drag. Ovala ansikten passar i de flesta stilar, men kan särskilt dra nytta av något som lägger till en punkt av intresse, som en dubbelpont eller ovanliga detaljer. Och om du har ett hjärtformat ansikte, kan du se bra ut i bågar som är bredare vid toppen än vid botten, såsom pilotmodellen eller kattögonstilen.

Material och hållbarhet

När det gäller solglasögon, finns det många material att välja mellan. Metallbågar är klassiska och hållbara, medan plastbågar kan vara lättare och erbjuder mer variation i färger och mönster. En trend som vunnit mark på senare år är användningen av miljövänliga material såsom bambu, trä och återvunnen plast. Inte bara är dessa alternativ mer hållbara, men de kan också ge dina solglasögon ett unikt utseende.

UV-skydd och linsteknologi

UV-skydd är kanske den viktigaste funktionen hos ett par solglasögon. Sök efter bågar som blockerar minst 99% av UVA- och UVB-strålarna för att skydda dina ögon mot solens skadliga effekter. I takt med att teknologin utvecklas finns det också linser med extra funktioner som polarisering, som minskar bländning från vatten och andra reflekterande ytor, eller fotokromatiska linser som automatiskt justerar sin mörkhetsgrad efter ljusförhållandena.

Stil och personlig smak

Solglasögonens stil är en reflektion av din personliga smak och modekänsla. De senaste åren har vi sett en återkomst av retro-stilar som t. ex. runda John Lennon-glasögon och stora, kvadratiska bågar som påminner om 1970-talet. Minimalistiska designs är också populära, med tunna metallbågar och diskreta färger. Om du vill ha något som sticker ut kan du välja en stark färg eller ett djärvt mönster för att lägga till en accent till din outfit.

Färgvalet på bågar och linser

Något som ofta glöms bort vid val av solglasögon är färgen på både bågar och linser. Klassiska färger som svart, brun och grå är alltid säkra val, men att experimentera med färg kan förändra hela utseendet på dina solglasögon. En ljus färgbåge kan tillföra en lekfullhet, medan en ombre-lins kan vara ett sätt att införliva lite färg utan att det blir för överväldigande. Ett annat populärt val är spegellinser, som inte bara ser coola ut utan också erbjuder ytterligare skydd mot ljus som reflekteras in i dina ögon.

Kvalitet kontra pris

Kostnaden för solglasögon kan variera enormt, från budgetalternativ till designer-märken. När du bestämmer din budget, tänk på att dyrare inte alltid innebär bättre. Ofta betalar du för namnet snarare än för kvaliteten. Det är viktigt att jämföra material, konstruktion och de skyddsfunktioner som erbjuds. Ett par välbyggda solglasögon till en rimlig kostnad kan vara ett mycket bättre val än ett dyrt märkespar med liknande specifikationer.

Anpassningsbara alternativ

För de som har unika behov eller vill ha ett par solglasögon som verkligen är personliga finns det anpassningsbara alternativ. Detta kan inkludera allt från val av linsfärg och bågstil till mer tekniska aspekter som receptbelagda linser. Företag erbjuder nu även tjänster där du kan designa dina solglasögon från grunden, vilket är ett fantastiskt alternativ för den som vet exakt vad de vill ha eller för den som har svårt att hitta ett par som passar rätt.

De mest populära varumärkena

Det finns många varumärken på marknaden som erbjuder olika stilar och prisklasser. Klassiker som Ray-Ban, Persol och Oakley har stått emot tidens prövningar och fortsätter att vara populära på grund av sin kvalitet och tidlösa design. Nya spelare som Warby Parker har också gjort avtryck genom att erbjuda stiliga bågar till ett mer överkomligt pris. Det skadar inte att titta på lite olika varumärken för att få en känsla av vad som är tillgängligt och vad som talar till just din stil och dina behov. Solkraftiga dagar ger perfekta tillfällen att bära snygga solglasögon, men det viktigaste är att dina ögon får det skydd de behöver. Oavsett om du är ute efter de senaste trenderna eller bara ett par funktionella och stilrena solglasögon, bör ditt val av solglasögon återspegla din personlighet och livsstil samtidigt som de ser till dina synvårdsbehov. Tänk på dessa tips nästa gång du handlar solglasögon och du kommer med största sannolikhet hitta ett par som inte bara ser bra ut utan också känns rätt för dig.

Lämna en kommentar