Artiklar | Optiker | Synen

Hur ta ut linser?

Att bära kontaktlinser är idag ett vanligt alternativ till glasögon för personer som behöver synkorrigering. De är diskreta, bekväma och praktiska i många sammanhang. Men när det kommer till att hantera och specifikt ta ut linser, kan det vara lite klurigt för nybörjare och ibland även för mer erfarna användare. Det är viktigt att följa rätt teknik och hygienrutiner för att undvika infektioner och skador på ögat. I den här artikeln går vi igenom steg-för-steg hur man på ett säkert sätt tar ut sina linser.

Förberedelser innan du tar ut dina linser

Innan du tar tag i dina linser är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Se till att du sköljer bort all tvål och torka sedan händerna med en luddfri handduk. Det är extremt viktigt att dina händer är rena för att undvika att föra över bakterier till dina ögon eller linser. Se också till att du har en ren och torr plats att lägga dina linser på om du planerar att använda dem igen. För de som använder engångslinser är det bra att förbereda med en plats att kasta linsen direkt efter användning. Ha din linsvätska eller ditt linsfodral redo om dina linser behöver rengöras och förvaras efter användning.

Steg för att ta ut mjuka kontaktlinser

När dina händer är rena är det dags att ta ut dina linser. Följ dessa steg för att säkert ta ut mjuka kontaktlinser:1. Se uppåt eller åt sidan och håll ögonlocken öppna. Använd dina fingrar för att försiktigt hålla ditt övre ögonlock uppe och dra ner det undre ögonlocket med en annan finger. 2. Använd pekfingret och tummen på din andra hand för att försiktigt nypa linsen. Du kan antingen titta direkt på linsen eller hålla ögat riktat åt sidan. 3. Flytta linsen neråt till det vita i ögat där den är lättare att gripa om det behövs. 4. När du har fått ett bra grepp, kläm försiktigt linsen mellan fingrarna och lyft ut den från ögat. Undvik att klämma för hårt eftersom det kan skada linsen. Om linsen känns fast eller sitter på, använd några droppar av linsvätska för att mjuka upp den och försök igen. Tvinga aldrig ut en lins som känns fast, eftersom detta kan orsaka skada på ögat.

Hur du tar ut hårda kontaktlinser

Hårda, eller rigida gasgenomsläppliga (RGP), linser kräver en lite annan teknik. 1. Börja likt med mjuka linser genom att tvätta och torka dina händer. 2. Blinka några gånger för att låta linsen återfukta ordentligt. 3. Precis som med mjuka linser, håll ditt övre ögonlock stadigt uppe med en hand. 4. Med din andra hand använder du pekfingret för att försiktigt applicera ett lätt tryck på det nedre ögonlocket. 5. Blinka medan du trycker lätt på det undre ögonlocket. Detta ska skapa ett sug som poppar ut linsen. Om metoden ovan inte fungerar, kan du också prova att använda en speciell linsplockare som är utformad för att ta ut hårda linser mer effektivt.

Eftervård och förvaring av linser

När du har tagit ut dina linser, oavsett om det är mjuka eller hårda linser, är det viktigt att utföra eftervård. Om du inte kastar linserna direkt, rengör dem noga enligt instruktionerna för den linsvätska du använder. Placera dina linser i ett rent linsfodral fyllt med färsk linsvätska. Inspektera också dina ögon och se om det finns något rodnad, obehag eller annan irritation. Om dina ögon är irriterade efter att du har tagit ut dina linser, undvik att sätta in dem igen innan irritationen gått över. Om irritationen kvarstår, kontakta en optiker eller en ögonläkare. Kontaktlinser är ett väldigt praktiskt och effektivt alternativ för många med synbehov. Men det kräver omsorg och rätt hantering för att undvika problem. Börja alltid med rena händer och hantera dina linser försiktigt, både när du tar ut dem och förvarar dem. Genom att följa dessa tips kan du säkerställa en hälsosam och bekväm upplevelse med dina kontaktlinser varje dag.

Lämna en kommentar