Optiker Lasik & Lasek Kontaktlinser Endagslinser Månadslinser Färgade Linser Toriska Linser Progressiva Linser

Om månadslinser

Månadslinser Största kategorin inom linser är utan tvekan månadslinserna. Det finns månadslinser med olika funktioner och olika färger. Många linstillverkare satsar mycket utveckling och forskning när det gäller månadslinser. Det var inte länge sedan man var tvungen att alltid ta av sig linserna när man gick till sängs. Nu finns det månadslinser som kan användas både natt och dag. Dock med priset och komforten som avgörande faktorer. Natt och dag linserna är baserade på en silicontyp och ofta lite stelare än de billiga månadslinserna. Har man känsliga ögon och känner obehag vid stelare linser då är de billigare men mjukare månadslinserna ett bra val. Det finns många billiga månadslinser som är bekväma då de baseras till största del av vätska. Dessa linser kräver istället för natt- och daglinserna noga hantering med hygien samt rutiner vid sänggående. Tar man inte av sig sin månadslins när man lägger sig så kan ögonen bli inflammerade och irriterade. Slarvar man med hygienen och kvällsrutinerna så kan man få oturen att optikern eller ögonläkaren ordinerar flera veckors vila för ögonen. Klarar man sig inte utan linser och behöver synfelskorrigering då kan det bli så illa att man måste köpa sig ett par glasögon.

Nästan alla ögonläkare och optiker rekommenderar att man har ett par glasögon som backup ifall något händer. Månadslinser kan användas upp till 4 veckor, beroende på ordinationer från ögonläkare eller optiker. Användningstiderna som anges på linsboxarna är avsedda att uppfattas som upp till. En endagslins är upp till en dag, men kan klibba ihop mycket snabbare.

En månadslins är upp till en månad, men för vissa känsliga ögon kan användandet bli så kort som enbart en eller två veckor. Tidigare fick man gnugga linserna med pekfingret mot handflatan och riskerade att linsen kunde gå sönder. Idag har hanteringen av månadslinserna blivit extremt enkel. Det räcker med att fylla en behållare med linsvätska och sedan låta dem stå över natten. En natt- och dagslins behöver ingen hantering utan slängs efter att man använt linsen färdigt. Som för alla linstyper gäller det även för månadslinser. Det är inte alltid den lins som är billigast per lins, som är billigast i det stora hela. Återbesök hos optiker eller ögonläkare avgör, linsvätskor och boxar avgör, priset per lins avgör. Tar man hänsyn till de viktigaste faktorerna i kalkylen för att hitta sin billiga lins, så är det viktigt att tänka på vad som är bäst just för ditt öga. Månadslinser finns för de flesta synfelen, men inte för alla ögontyper.