Optiker Lasik & Lasek Kontaktlinser Endagslinser Månadslinser Färgade Linser Toriska Linser Progressiva Linser

Färgade linser för speciella tillfällen

Färgade linser En färgad lins har många olika användningsområden. Det finns dagslinser som är färgade, men även månadslinser. Kontaktlinsen funktion med att den är färgad kan fylla flera olika syften. Ibland vill man kanske vara fin och matcha sin blåa blus eller skjorta genom att använda sig av blåfärgade dagslinser. Ibland vill man vara spektakulär till halloween genom att ha blodröda eller isvita dagslinser. En blodröd eller isvit kontaktlins är nog inget att rekommendera för vardagligt användade då det påverkar synfältet och synen. Men det är kul att kunna använda ögonen för att matcha sitt framträdande. För dessa tillfällen finns dagslinser att tillgå och de är ofta väldigt dyra och har inte alltid perfekt synfält då vissa detaljer kan vara påmålade på linsen som tex en smile eller ett kors. Detta stör synfältet och bör används enbart för ploj och speciella tillfällen.

Priset för dessa roliga linser är allt annat än roligt. En lins kan kosta upp emot hundra kronor och användas en gång, vilket kan jämföras med ca 10 kronor för vanligt billiga dagslinser. Men det är inte enbart för ploj som färgade linser kan användas. Det finns månadslinser och dagslinser med naturliga färger som förstärkts en aning och kostar inte mycket mer än vanliga linser. Det finns de som har olika färger på sina ögon och vill göra något åt det, precis som de som fått skadade iris och känner att det är något de vill korrigera. Ibland kan det vara så enkelt att man vill matcha sin frisyr, sitt mode och då kan de naturligt färgade kontaktlinserna vara ett väldigt fint attribut. De flesta kontaktlinser som är färgade finns att få utan korrigering, dvs utan styrka. De är helt enkelt en lins för att ändra sitt attribut med.

Eftersom användningsområdet och egenskaperna skiljer extremt mycket åt för olika linser så är det viktigt att ta reda på detaljinformation om linsen innan man köper den. Vissa linser är så hårt färgade att synfältet endast är genom ett litet hål i mitten på linsen, medan vissa har full transperans men ändå färgade.